Matthias Boonen: auteur van “Doodsrozen”

Met ‘De Poort’ presenteert Matthias Boonen (30) uit Lichtaart het langverwachte vervolg op ‘Doodsuurengel’, het succesvolle eerste deel van de ‘Doodsrozen-serie van Fantasynovels.be. In dit tweede deel, een pageturner van 544 bladzijden, krijgt het 11-jarige hoofdpersonage Iluna te kampen met de wraak van de Doodsuurengel, die in het eerste boek verslagen werd. De omgeving van Iluna staat voor een hartverscheurende keuze. Gaan ze haar redden ten koste van vele andere mensenlevens?  Gaan ze de poort van de hel terug openzetten of niet?

 

De vele lezers van Matthias, die zelf terug vocht na een hersenbeschadiging kort na zijn geboorte, zijn alvast razend benieuwd. “Ze vragen me massaal waar deel twee blijft”, verzekert de auteur, die ook uitgroeide tot een G-sporter op topniveau. “Maar ik laat me niet opjagen. Ik wil mijn product zo goed mogelijk afleveren. Alles moet steeds sneller gaan in onze maatschappij. Maar dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Daar doe ik niet aan mee.”

 

“Verrassend vind ik dat ook ouders bij me informeren in naam van hun kinderen. Deze reeks is soms best donker. Het gaat over de dood en medische keuzes. De toon is vaak dreigend, geïnspireerd door horror en thriller waar ik van houd. Maar het gaat uiteraard ook over hoe een prille puber met van alles en nog wat omgaat. Wat komt er allemaal op je af op die leeftijd? Daar herkennen kinderen zich in. Het probleem van mentale gezondheid bij jongeren, bijzonder actueel, zit ook in het boek verwerkt. Zo trek ik een breed publiek aan. De jongste lezer die ik ken is 9, de oudste 86. Mijn personages zijn overigens geen stereotypes. Zoals in het leven: niemand past in één hokje. Iedereen evolueert en groeit. Ook dat spreekt wellicht mensen aan.”

 

Goed nieuws voor de fans: ondertussen is Matthias al bezig aan deel drie. “Ik weet waar ik wil eindigen. Het hele verhaal en de finale zijn al in m’n hoofd geschreven. Maar ik zal het afleveren als ik vind dat het helemaal oké is op papier.” Ondertussen werkt Matthias ook verder aan zijn atletiekcarrière. “De Paralympische Spelen van LA (2028) en Brisbane (2032) zitten in m’n hoofd.” Met dezelfde passie en grondigheid waarmee hij schrijft, is ook deze ambitie beslist geen dwaze droom.

Sean Moors

Het onfortuinlijke leven van de zestienjarige weeskinderen Sophie en Mitchel krijgt een heel andere wending als ze een godin ontmoeten van een magische wereld, genaamd Eden. Hoewel Eden absoluut verboden is voor stervelingen, krijgen de twee het exclusieve privelege om naar Eden te reizen. Terwijl ze er hun ware afkomst angstvallig verborgen moeten houden, raken ze verwikkeld in de intriges en problemen van de goden. Kunnen de sterfelijke tieners de machtige goden bijstaan? Dit is de prikkelende achtergrond van een meeslepende fantasy reeks van Sean Moors (31) uit Vlamertinge (Ieper), waarvan hij het eerste deel, ‘Nieuw tijdperk’, nu op de lezers loslaat.

 

“In vijf boeken groeien we toe naar een overrompelende finale”, verzekert de auteur. “Na de introductie in de nieuwe wereld, wordt het plots duisterder.” In de typische, directe stijl van Sean wordt de lezer getrakteerd op vlugge actie en leuke avonturen, terwijl er zich op de achtergrond een diep, rijk verhaal ontvouwt, gevuld met mysterie en emotie. “Ik heb de schrijfgewoonte om niet te veel rond de pot te draaien”, vervolgt Sean. “De actie volgt zichzelf snel op. De toon is mysterieus, maar het blijft wel begrijpelijk. Ik focus op één mysterie tegelijk. Het wordt nooit een wirwar van gebeurtenissen. Zo schrijf ik voor een breed spectrum van young adults.”

 

Sean was al kind al een grote fan van het fantasy genre. Hij verslond de boeken van Harry Potter en werd later begeesterd door The Lord of the Rings. “Op tienerleeftijd ontdekte ik de serie van Percy Jackson. Toen ik wat moeilijkheden kreeg op de middelbare school, ontwikkelde ik de nijging om aan de realiteit te ontsnappen. Fantasy gaf me daarvoor inspiratie. De gedachte kwam in mij op dat ik het misschien zelf ook wel eens kon proberen: een eigen wereld creëren. Op m’n vijftiende ben ik daarmee begonnen. Ondertussen ging ik professioneel aan de slag als verpleegkundige op een revalidatie afdeling. Als ik het over de gaven van heelmeesters in Eden heb, dan put ik deels uit m’n ervaring op de werkvloer. En nu is dit boek er, met heel veel dank voor de steun van m’n ouders en m’n broer en uitgever Fantasynovels.be, van wie ik de kans krijg om m’n jongensdroom waar te maken.”

Chris Christie

Geïnspireerd door haar schattige kleindochter en het middeleeuwse waterkasteel van Binderveld, schreef Chris Christie uit Schilde met ‘Femke van Byrleveld en de Zeven Wachters’ het eerste deel van een veelbelovende fantasyreeks. “Het kasteel in Nieuwerkerken (Limburg) werd verworven en gerenoveerd door mijn dochter en haar man”, vertelt Christie, zelf een vermaard interieurontwerper. “Ze startten er ook een succesvol wijndomein. Terwijl ik meewerkte aan de inrichting, werd ik op de binnenkoer plots betoverd door het oude poortgebouw en de omgeving. Het hele decor begon te leven. Realiteit, fictie en waarachtige geschiedenis schoven over elkaar. Er ontsproot een grote fontein in ‘t midden. Op het torengebouw, waarin een echte uil huist, verscheen een smeedijzeren heks. Wat verder in de wijnvelden doemde een hele grote Christus op.”

 

Chris trok met al de indrukken naar huis en begon aan haar verhaal met een schat aan inspiratie. “Byrleveld is de oude middeleeuwse naam van het dorpje Binderveld”, zegt ze. “In het boek zijn ook historische gegevens verwerkt want in de geschiedenis duiken en op zoek gaan naar het authentieke, dat is altijd een van mijn passies geweest, ook als antiquair. In mijn verhaal krijgt Femke een mysterieuze rode cello van haar vioollerares. Als ze daarop speelt krijgt Femke magische gaven en beleeft ze een adembenemend avontuur dat zich afspeelt op het domein van Byrleveld.”

 

Het tweede deel van de reeks, waarin de duivel in de persoon van een dirigent verschijnt, is ook al zo goed als klaar. Ik zit in een niet aflatende flow om geschiedenis, dromen en werkelijkheid te verweven in een prachtig verhaal. Ik put ook uit mijn eigen leven, dat ik al beschreef in het boek ‘Geloof mij’, waarin het miraculeuze herstel van mijn zoon na een zwaar skiongeval een plaats kreeg. Ik leerde ondertussen om achter de werkelijkheid te kijken. Niets is wat het lijkt, dat is toch wel de boodschap die ik wil meegeven.”

Esmee Traugott
Esmee

Met ‘Sam de huisvlieg’ debuteert Esmee Traugott (38) uit Rotterdam met een boeiend, leerrijk en mooi geïllustreerd lees- en voorleesboek voor kinderen vanaf 3 jaar. “Schrijven doe ik al vanaf mijn 15de”, vertelt Esmee, die naast schrijven dol is op wandelen er paardrijden in de natuur. “Als klein meisje was ik al gefascineerd door insecten. Het leek mij leuk om daar eens wat dieper op in te gaan in een kinderboek. Ik maakte een verhaaltje over de insecten in het huis en de tuin van meneer de Jonghe, die niet zo vriendelijk is voor hen. Samen met zijn nichtje Richelle, die soms op bezoek komt, stampt hij op mierennesten, zit hij de vliegen met een mepper achterna, slorpt hij de spinnen op in z’n stofzuiger… Richelle plet alles wat ze in huis ziet. Ik beschrijf hoe de insecten dat vanuit hun wereld beleven, hoe ze tegen de mensen aankijken. Vooral het hoofdpersonage beleeft alles aan de zijde van meneer de Jonghe. Vlieg Sam zit mee in de wagen, gaat mee naar de supermarkt… Zo leren we de insecten beter kennen. De lezers krijgen op deze doorleefde manier mee dat zij het niet verdienen om geplet te worden onder een schoenzool of door een vliegenmepper of dat ze niet gemaakt zijn om in een stofzuigerzak te belanden. Het zijn levende wezentjes die ook heel nuttig zijn door bijvoorbeeld lastige muggen op te eten.”

 

Doordat ze ook een liefhebber is van het fantasy-genre, kwam Esmee op het internet bij Fantasynovels.be uit. “Ik legde er mijn manuscript voor en de uitgever zag er wat in. Hij liet er een goeie illustrator op los en dit leuke kinderboek is het resultaat. Ik ben er heel tevreden mee!’ Opvolgers van ‘Sam de huisvlieg’ liggen zitten al klaar in de pc van Esmee en bij de uitgeverij. “Ik concentreer me nu weer even op fantasy”, zegt ze. “Ik ben een fan van Tolkien en Rowling en lees oud-Engelse romans, boeken over psychologie en mythologie… Daardoor laat ik me allemaal inspireren. En voor dit genre zit ik bij deze uitgeverij uiteraard helemaal aan juiste adres!”

 

Sylvia Tops

Met het ontroerende verhaal ‘Sprankel’ debuteert Sylvia Tops (28), bekend van haar succesvolle stripreeks ‘Team Lou’, met een graphic novel bij Fantasynovels.be. “Ik schreef en tekende het verhaal voor een wedstrijd”, verklaart Sylvia uit Heultje (Westerlo) deze verrassende zijstap in haar carrière. “Ik kreeg er een goeie respons op maar was het album bleek een buitenbeentje omdat het zowel volwassenen als kinderen kan bekoren. Tijdens een boekenbeurs in het Streekmuseum Zuiderkempen in Oevel zag Leon Boonen van Fantasynovels.be me tekenen en signeren. Hij was meteen geïnteresseerd om ‘Sprankel’ uit te geven.”

 

‘Sprankel’ is het verhaal van hoofdpersonage Tamara die stiekem verliefd is op Roan. Zij weet niet wat hij van haar vindt. Ze vindt er niets beter op dan de hulp in te roepen van de maanprinsessen. Die geven haar een geschenk dat haar leven voorgoed zal veranderen. Het flesje sterrenparfum zit vol magie. Maar is Roan wel de ware? Eén ding is zeker: Tamara kan niet meer terug. Het  ontroerende verhaal vol verrassende wendingen en de intrigerende tekeningen zijn uiteraard van de geoefende hand van Sylvia zelf. Ze bewijst ermee dat ze ook dit genre onder de knie heeft. “Maar dit is een ‘one shot”, zegt ze. Ik buig me ondertussen weer over Team Lou.” Deze reeks, met Kempense legenden en volksverhalen als rode draad, bestaat zowel in stripvorm als in animatiefilm.

Voor de echte fans van Sylvia is het zijproject ‘Sprankel’ een collector’s item om niet te missen en voor de graphic novel-liefhebbers een kennismaking met een talent dat het genre opengooit naar de jeugd.